Női Európa-bajnokság – életben a továbbjutás reményei

Három mérkőzésen négy pontot gyűjtött a magyar női röplabda válogatott az Európa-bajnokság zadari csoportjában. Együttesünk előbb remek játékkal aratott bravúros, 3:1 arányú győzelmet Szlovákia ellen, majd 3:2 arányú, fájó vereséget szenvedett a svájciaktól. Vasárnap este a világ élvonalába tartozó Olaszország volt az ellenfél, és ezúttal nem borult a papírforma. A legfontosabb hír azonban az, hogy lányaink továbbra is harcban vannak a továbbjutásért. 

Emlékezetes sikerrel tette le a névjegyét válogatottunk az idei kontinens-vetélkedőn. A Szlovákia elleni rangadó nagy mentális teher volt mindkét csapat számára, és végül a mieink kerekedtek felül.

– Aminek a legjobban örültem, hogy el tudtuk engedni magunkat, nem nyomott össze minket, hogy talán a legfontosabb meccs volt, első meccs, ami sokat számít majd a továbbjutás szempontjából. A második szett vége kész örömjáték volt. Végig uraltuk a játékot, jó volt a taktika, sikerült is betartani, küzdöttünk végig együtt, de ma új nap van, új meccs, ugyanígy megyünk tovább – mondta a győztes mérkőzés után klubja közösségi oldalán Kiss Gréta.

Másnap, a Svájc elleni találkozó nem egészen úgy alakult, ahogy azt terveztük. Az első szett megnyerése és a második játszma hétpontos vezetése sem volt elég a végső sikerhez, így még kellett elégednünk az egy ponttal. A világklasszis olaszok ellen pedig vállalható vereséget szenvedett a csapat. A hétfői pihenő után keddtől jöhet a folytatás, előbb a házigazda Horvátország, majd a sereghajtó Fehéroroszország ellen. A továbbjutás kiharcolása pedig egyáltalán nem reménytelen feladat! Hajrá, lányok!

Női Európa-bajnokság, 1. forduló, C csoport:
Magyarország–Szlovákia 3:1 (20, 23, –20, 18)
Zadar, 300 néző. V: Simonovska (montenegrói), Paskevics (orosz).
Magyarország: Pallag 16, Pekárik 11, Németh A. 19, Szakmáry 19, Gyimes 8, Király-Tálas 4. Csere: Tóth F. (liberó), Török, Bagyinka, Kiss G. Szövetségi kapitány: Jakub Gluszak.
Szlovákia: Palgutova 16, Abrhamova 7, Kriskova 5, Radosova 15, Pencova 9, Kosekova. Csere: Spankova (liberó), Fricova 3, Zernovic 10, Hrusecka. Szövetségi kapitány: Marco Fenoglio.

Jakub Gluszak:
 – Egy nagy torna első mérkőzése mindenkinek nehéz, de a lányok az első labdától maximális intenzitással harcoltak és betartották a taktikát, ami nagyon fontos volt. Jó volt látni, hogy egyetlen pillanatra sem adták fel, így fontos győzelmet arattunk. Ez a meccs azonban máris a történelem része, mert holnap egy újabb fontos összecsapás vár ránk. Igyekszünk arra is a lehető legjobban felkészülni taktikailag, mentálisan és fizikálisan is.

Női Európa-bajnokság, 2. forduló, C csoport:
Magyarország–Svájc 2:3 (22, –23, –27, 23, –11)
Zadar, 200 néző. V: Miklosic (szlovén), Simonovska (montenegrói).
Magyarország: Pallag 15, Pekárik 10, Németh A. 8, Szakmáry 27, Gyimes 18, Király-Tálas 1. Csere: Tóth F., Juhár (liberók), Török, Bagyinka 3, Vezsenyi 3. Szövetségi kapitány: Jakub Gluszak.
Svájc: Hämmerli, Künzler 20, Matter 9, Storck 22, Van Rooij 21, Sulser 9. Csere: Deprati (liberó), Weiland, Pierret 3, Eiholzer. Szövetségi kapitány: Johanna Van Hintum.

Jakub Gluszak:
 – Tudtuk, hogy nehéz lesz a mai nap, ilyen mérkőzésre számítottam, mert a tegnapi, szlovákok elleni találkozó mentálisan sokat kivett belőlünk. Kétszer is megnyerhettük volna a meccset, de a második szettben leadtuk a nagy előnyünket, a harmadikban pedig elveszítettük a szoros végjátékot. A negyedik játszmában meg tudtunk újulni, de a vége annak is izgalmas lett, és bár az ötödiket jól kezdtük, túl sok buta hibát követtünk el. A svájciak végig nagy nyomást helyeztek ránk támadásban és védekezésben is, és míg mi nem tudtuk befejezni a labdameneteket, ők igen, ez jelentette a legnagyobb különbséget. Egy fontos pontot azért így is szereztünk, megyünk tovább, holnap új nap, megpróbálunk majd mindent megtenni az olaszok ellen.

Női Európa-bajnokság, 3. forduló, C csoport:
Magyarország–Olaszország 0:3 (–16, –15, –19)
Zadar, 150 néző. V: Fernandez Fuentes (spanyol), Jankovic (szerb).
Magyarország: Szűcs K., Gyimes 3, Bagyinka 4, Szakmáry 8, Pekárik, Vezsenyi. Csere: Tóth F., Juhár (liberók), Török 3, Király-Tálas, Németh A. 4, Kiss G. 2, Papp O. 4, Pallag. Szövetségi kapitány: Jakub Gluszak.
Olaszország: Pietrini 16, Fahr 5, Egonu 17, Sylla 8, Chirichella 5, Orro 5. Csere: De Gennaro (liberó). Szövetségi kapitány: Davide Mazzanti.

Jakub Gluszak:
 – Mivel az elmúlt két mérkőzés elsősorban mentálisan igen sokat kivett a csapatból, úgy döntöttünk, mindenkinek adunk ma játéklehetőséget, már csak azért is, mert megérdemlik, hogy egy ilyen szintű csapat ellen pályára lépjenek. Összességében elégedett vagyok a látottakkal, bátran játszottunk, a sok hiba pedig elsősorban annak volt köszönhető, hogy a támadásoknál a blokkok szélét kerestük, mert csak így volt esélyünk a pontszerzésre. Ami biztos, hogy a következő két, sorsdöntő találkozóra a potyalabdák kihasználásában javulnunk kell, agresszívabbnak és hatékonyabbnak kell lennünk. Gratulálok a csapatnak, főleg azoknak, akik először léptek pályára ilyen játékerőt képviselő ellenféllel szemben.

Forrás: hunvolley.huszbbra.hu, fotók: cev.eu