Nagy Fanni az „Év edzője” a kaposvári lányoknál

Már az első kaposvári évében értékes eredményeket ért el a Kaposvári Röplabda Akadémia leány szakosztályának edzője, Nagy Fanni. A komoly Extraligás játékos múlttal rendelkező fiatal szakember az elmúlt évek legnagyobb sikereit elérve, az országos döntőbe jutott az U21-es és az U19-es korosztállyal is. Nem véletlenül érdemelte ki a leány szakosztályban az „Év edzője” díjat az Utánpótlás Műhely évzáróján. 

„2003-ban kezdtem el röplabdázni, ebből 12 évet az élvonalban játszottam, mindössze két klubnál – emlékezett vissza Nagy Fanni. – Újpesten léptem először pályára az Extraligában, 15 évesen. Onnantól nem volt kérdés, hogy profi szinten szeretném folytatni a játékot. Húsz esztendősen jöttem el Újpestről, az akkori a BSE-be, amiből fél év múlva MTK lett, és a legfiatalabb játékosból az évek múltán a legidősebb játékossá váltam. Sok kiváló edzővel sikerült együtt dolgoznom ez alatt a hosszú idő alatt, akiktől nagyon sokat tanultam. A két meghatározó felnőtt edzőm Hollósy László és Tóth Gábor volt, illetve egy évig dolgoztam az olasz Alberto Salomonival.”

Fanni az MTK-ban kezdett el edzősködni a játék mellett. Először az egészen kezdőknél, aztán már besegített az idősebb korosztályoknál is, és az első nagy sikerre sem kellett sokáig várni.

„Tagja voltam a 2016-ban junior bajnokságot megnyerő csapat edzői stábjának. Akkor biztossá vált, hogy szeretnék majd később edzőként tevékenykedni, és átadni minden tapasztalatomat a fiataloknak. Tavaly tavasszal váratlanul ért a kaposvári ajánlat, de nagyon megtisztelőnek érzem, hogy rám gondolt a vezetőség. Kaposváron minőségi munka folyik minden szinten, és örültem neki, hogy a részese lehetek ennek én is. Nagy izgalommal vártam ezt az új kihívást, és mindent megtettem azért, hogy hozzájárulhassak a klub további sikereihez” – fogalmazott a Kaposvári Röplabda Akadémia edzője, aki tisztában van azzal, hogy a fiatal játékosok számának növekedésével egyre nagyobb a szerepe az edzőknek.

„Szerintem még több energiát kellene belefektetni az utánpótlás-nevelésbe, hogy a klubok később minél több saját nevelésű játékost tudjanak minőségi szinten használni a felnőttcsapatukban – folytatta Nagy Fanni. – A magyar röplabdának is fejlődést jelentene, ha fiatal magyar játékosok kapnának egyre inkább lehetőséget a légiósok helyett. Ehhez fontosnak tartom, hogy az utánpótlásedzők figyelemmel kísérjék a felnőttedzők munkáját, és tanuljanak tőlük, illetve a tapasztalataikból. Én úgy látom, hogy rengeteg tehetséges fiatal van, akik nagyon kiváló fizikai adottságokkal rendelkeznek. Szerintem sokkal több, mint anno, amikor az én korosztályom volt fiatal. Ezt kellene kihasználni, fejben minél hamarabb a megfelelő mentalitás felé terelni őket és fejleszteni a képességeiket. Az edzők módszerei és lehetőségei szinten jóval szélesebb skálán tudnak mozogni most már, mint régebben, úgyhogy, úgy gondolom, szerencsések a mai fiatalok.”

A fiatal edző már az első évben letette a névjegyét Kaposváron, ugyanis a leány szakosztály elmúlt éveinek legnagyobb sikerét elérve, két korosztállyal is eljutott a hatos döntőig. 

„A vírushelyzet okozta nehézségek ellenére nagyon sikeresnek tekintem ezt az évet, hiszen mindkét korosztállyal, az U21-es és az U19-es csapattal is sikerült az országos döntőbe jutnunk. A lányokkal nagyon hamar összerázódtunk, ami szerintem ennek a sikernek az egyik fő kulcsa volt. Tavaly júliusban költöztem Kaposvárra, és a város hangulata azonnal megtetszett, nagyon jól éreztem magam az első pillanattól kezdve. Úgy érzem, sikerült az elejétől felvenni a fonalat az edzői pályán, bár még minden új volt nekem, de igyekeztem a lehető legjobban helytállni. Ha lett volna lehetőség ebben a furcsa szezonban még többet edzeni, úgy gondolom, hogy még ennél is jobb eredményre lehettünk volna képesek, de persze egyáltalán nem vagyok elégedetlen. Sokat kell még dolgozunk a jövőben, de szerintem nagyon jó úton haladunk, hogy ez a korosztály szépen fejlődjön, és egyre előrébb végezzen az elkövetkező szezonok végére.”

Mint már hírt adtunk róla, Nagy Fanni bekerült az Európa-bajnokságra készülő magyar U16-os lányválogatott szakmai stábjába. Csapatunk a belgákkal, a csehekkel, a lengyelekkel, az oroszokkal és a törökökkel szerepel egy hatosban. Az öt csoporttalálkozót július 10. és 15. között játsszák le Nyíregyházán. 17-én és 18-án az elődöntőkre és a döntőre, valamint a bronzmérkőzésre szintén a nyíregyházi Continental Arénában kerül sor.

Fanni közben a jövő évet is tervezi már tanítványaival, ami nem véletlen: az akadémia vezetése még tavaly tavasszal 3 éves szerződést kötött a tehetséges, fiatal szakemberrel.