Mit ér a nemzetközi szereplés?

A Magyar Röplabda Szövetség csütörtöki tájékoztatása szerint öt női és négy férfi klubcsapat indulhatott volna el a nemzetközi klubkupák 2021/2022-es idényében, végül azonban hat együttes jelezte indulási szándékát a május 31-ei időpontig. Sok ez vagy kevés? Ezt gondoljuk végig az alábbiakban. 

Egyértelmű, hogy az elmúlt években a női szakág sokat tett azért, hogy a nemzetközi porondon is egyre jelentősebb szerepet kapjon hazánk. A Békéscsaba többször is bátran nekifutott a BL-selejtezőnek, és ha ott nem is termett babér, a CEV-kupában azért megmutatta magát a társaság: 2019-ben az elődöntőig meneteltek a viharsarkiak. A Vasas Óbuda aztán 2019 őszén átlépte a Bajnokok Ligája küszöbét, és a sikerrel vett selejtezők után máris a főtáblán találta magát. Hatalmas siker volt ez, nem csak a piros-kékek, hanem az egész magyar röplabdasport számára! A 2020/2021-es évadban, üde színfoltként a kaposváriak alkottak nagyot: az 1. MCM-Diamant együttese a saját rendezésű buboréktornán cseh és szlovák ellenfelét is legyűrte, és bejutott a Challenge-kupa elődöntőjébe. Itt a román Alba Blaj már túl nagy falatnak bizonyult, de a négy közé kerülés történelmi tett volt, már csak azért is, mert ez a bravúr korábban egyetlen magyar alakulatnak sem jött össze ebben a sorozatban. 

Mindezek után, nem meglepő módon, a 2021/2022-es évadban ismét öt magyar női csapat kapta meg az esélyt az indulásra! Sőt: az elért eredményeknek köszönhetően a magyar bajnok automatikusan a Bajnokok Ligája-főtáblán kezdheti meg a szereplését, és Nyíregyházán az infrastruktúra, valamint az anyagi és a szakmai háttér is adott ehhez a szerepléshez. A CEV-kupában a Békéscsaba és a Vasas indul majd, a Challenge-kupában pedig egymás után harmadszor is szerencsét próbálhat a Kaposvár. Némi csalódás a sportág hívei számára, hogy az UTE sem tavaly, sem pedig az idén nem vállalta a nemzetközi megmérettetést. 

Ennél nagyobb a probléma a fiú vonalon. A bajnok és kupagyőztes Pénzügyőr sem a BL-ben, sem a CEV Kupában nem kívánt elindulni, de legalább a Challenge-kupában vállalta a részvételt. Az ezüstérmes Fino Kaposvár a tavalyi, balsikerű BL-kaland után ezúttal nemet mondott a nemzetközi invitálásra, csakúgy, mint a bronzérmes MAFC-BME vezetősége. A negyedik helyezett Vegyész RC Kazincbarcika viszont ott lesz a harmadik számú sorozatban.

Azt gondolná az ember, hogy a nemzetközi indulás minden klub számára egy óriási lehetőség és persze egy nagy kihívás. És az is eszünkbe jut ilyenkor, hogy egy ilyen párharcra akár még szponzorokat is könnyebb találni, ráadásul ezeket a meccseket a televíziók is szívesen közvetítik. Mi úgy gondoljuk, hogy ha egy csapat a tabella elején végez, igenis, be kell vállalnia a nemzetközi szereplést. Nem csak saját maga és szurkolótábora, hanem a sportág érdekei miatt is. Köszönet ezért a hölgyeknek, és uraim, talán jövőre Önök is még komolyabban gondolják majd ezt!

 

 

 

 

Fotók: vasasvolleyball.hu, 1mcmvolley.hu