Izlandon is bizonyított a Kaposi házaspár

A magyarországi sikerek után Izlandon is letette a névjegyét a Kaposi házaspár. A két közkedvelt röplabdás sportember egy évvel ezelőtt a Völsungur csapatánál folytatta edzői, illetve játékos pályafutását. Több korosztályos csapat szakmai munkáját irányították, emellett Tamás a felnőtt női együttes vezetőedzője, Tamara pedig játékosa és kapitánya volt a feljutásért küzdő női csapatnak. Már az első szezon nagyszerűen sikerült, hiszen a női együttes bajnoki címet nyert és feljutott az élvonalba.

– Egy év távlatából hogy gondoltok vissza a döntésetekre: érdemes volt belevágni az izlandi kalandba?

– Több megkeresés is érkezett külföldről, de az izlandi tűnt a legnagyobb kihívásnak – válaszolta érdeklődésünkre Tamás és Tamara. – Érdemes volt belevágni, hiszen többféle szempontból is megfelelt a várakozásainknak. Inspiráló volt, hogy mindketten tudunk játszani és edzősködni is.

– A várakozásaitokhoz képest mit kaptatok az országtól, az emberektől, a röplabdásoktól?

– A várakozásainkat is felülmúlta a vezetőség hozzáállása, mert a feltételeket maximálisan teljesítették a szakmai munkànkhoz és a magánéletben is. Elismerik a munkánkat, megbecsülnek, hallgatnak ránk, bíznak bennünk. A helyiek nagyon kedvesek, barátságosak, segítőkészek.

– Mit érdemes tudni az ottani röplabda életről?

– A legmagasabb osztályban lévő csapatok a magyar bajnokságban is megállnák a helyüket. Számuk természetesen kevesebb, hiszen a népesség száma is jóval alacsonyabb. Sok külföldi játékos szerepel mindkét nemben. Egyre népszerűbb a röplabda, sokan játszák tömegsport jellegűen. Népszerűek a senior bajnokságok. A körülmények nagyon jók, a kisvárosokban is csarnokok állnak a játékosok rendelkezésére, megfelelő felszereltséggel és rendkívüli tisztasággal.

– Szép sikereket értetek el, miben voltatok jobbak a többieknél?

– Augusztus közepe óta megállás nélkül, keményen dolgoztunk. A meccseken céltudatosan küzdöttünk. Ez egy nagyon fiatal csapat, akik éhesek voltak a sikerre. Lelkesedésükre jellemző, hogy a téli szünetben sem álltunk le. Rendkívüli dolog, hogy az előző szezonban utolsók voltak, ebben az idényben pedig megnyertük a bajnokságot, az izlandi kupában harmadik helyezést értünk el. Tami játékosként a csapat legjobbja volt, húzó emberként segítette a fiatalabbakat. Szakmailag rengeteg fejlődtünk, folyamatosan képezzük magunkat. Munkánkra már az izlandi szövetségnél felfigyeltek, érdeklődést mutatnak és a jövőben várható egy komolyabb együttműködés is.

– Hogyan tovább, mik a célok a következő évadra?

– Felkerültünk a legmagasabb osztályba, így még keményebb feladatok várnak ránk. A célunk a női csapattal, hogy bekerüljünk az izlandi bajnokság es kupa legjobb négy csapata közé. A férfi csapattal az első osztály megnyerése a cél.

– Mennyire követiitek az itthoni eseményeket, hiányzik a magyarorszagi röplabdás közeg?

– Folyamatosan figyeljük a híreket és nézzük az internetes közvetítéseket. Természetesen hiányoznak a barátaink, a korábbi csapattársak, a családunk. Az internetnek köszönhetően azonban a kapcsolatainkat ápolni tudjuk. Sajnos, a nyáron nem tudunk hazamenni, így a személyes találkozások még váratnak magukra. Egyébként érdemes ide, Izlandra ellátogatni: kedvesek az emberek, csodálatos a természet. Igazán különleges ez az ország.