BL-csapatban folytatódik a mesés pályafutás

A közelmúltban látott napvilágot a hivatalos – és némileg meglepő – hír, miszerint a magyar strandröplabda országos bajnokság címvédője és a korábbi négyszeres román bajnok Vaida Beáta a Fatum Nyíregyháza bajnok és Magyar Kupa-gyõztes, BL-résztvevő terem csapatába igazolt. A homokon klasszisnak számító 24 esztendõs sportolónõ honlapunknak részletesen nyilatkozott a döntés hátterérõl, és azt is elárulta, hogy láthatjuk-e még a strandröplabda pályákon, játékosként.

A Szatmárnémetiből származó sportolót Románia legkiemelkedőbb strandröplabdázójaként tartják számon, ami nem véletlen: korábban négyszer nyerte meg az országos bajnoki címet, 2017-ben ezüstérmes lett a junior Európa-bajnokságon, 2018-ban pedig egycsillagos World Tour-versenyt nyert párjával Brazíliában. Vaida Beáta a strandröplabda mellett a teremröplabdában is jeleskedik. 2019-ben igazolt Magyarországra a női röplabda NB I-be a DSZC-Eötvös DSE csapatába, ahol két szezont játszott, és a statisztikák szerint a bajnokság legeredményesebb játékosának bizonyult. 2020-ban elindult a strandröplabda magyar bajnokságon, amit párjával Vecsey Fannival veretlenül nyert meg.

– Nagyjából tíz évesen kezdtem el röplabdázni Szatmárnémetiben, ahol volt egy nagyon jó kis utánpótlás csapatunk – kezdte a beszélgetést Vaida Beáta. – Később sikerült feljutni a román első osztályba, és itt játszottunk egy évet. Rendszeresen szerepeltem az utánpótlás válogatottakban, minden évben nemzetközi versenyeken indultunk. 2015-ben behívót kaptam a felnőtt keretbe, de ezt már visszamondtam, és helyette elkezdtem strandröplabdázni. Utólag is nagyon örülök, hogy belevágtam, mert a román bajnokságban és a nemzetközi mezőnyben is szép eredményeket értünk el. Tavaly nyáron, a karantén után kaptam egy fantasztikus lehetőséget Magyarországon. Az országos bajnokság kellemes meglepetés volt, jól szervezett tornákon vettünk részt Vecsey Fannival, akivel tulajdonképpen egy véletlen folytán ismerkedtem meg. Tavaly júniusban érkeztem Magyarországra, nem volt hosszú a felkészülés, de meg akartuk mutatni, hogy nagy lehetőség van a csapatunkban. Nem csak pörgetős, hanem erős, agresszív játékkal leptük meg az ellenfeleket és a nézőket is. Mindent megtettünk, hogy jól szerepeljünk, és odatettük magunkat az egész nyár folyamán. Végül veretlenül szereztük meg az első helyet.

A sportolónő elárulta: nagyon jól érzi magát Magyarországon.

– Az anyanyelvemen beszélhetek, és gyorsan sikerült alkalmazkodnom mindenhez – folytatta a röplabdázónő. – Az idei nyár viszont elég érdekes számomra: olyan még soha nem történt velem, hogy nem volt sem edzőtábor, sem versenyzés ezekben a hetekben. Most regenerálódok, több időt töltök a családdal, és úgy élvezhetem a nyarat, mint bárki más. A strandröplabda nagyon hiányzik, de inkább a versenyzés, mert edzeni azért lejárok. Elfog a nosztalgia néha a tavalyi magyarországi sikerek kapcsán, hiszen most csak nézőként vagyok jelen a tornákon, de remélem, hogy a jövő nyáron újra versenyezhetek. Elsősorban annak örülök, hogy a 2020-as bajnoki cím után többen is potenciált láttak a mi kis csapatunkban. Persze, nem olyan  egyszerű ez az egész, hogy van két lány és egy edző, akik megváltják a világot. A hosszabb távú itthoni és nemzetközi eredményességhez kell egy terv, egy stratégia és egy olyan sportegyesület, amely ezt tudná támogatni, menedzselni. Jelenleg azonban bizonytalan ez az út Magyarországon, ezért nem tudtunk igazán belelendülni.

Mindezek alapján talán nem is annyira meglepő, hogy Vaida Beátát az idei nyáron nem a strandröplabdás mesterversenyeken láthatjuk, hanem majd a Nyíregyháza bajnokcsapatának tagjaként kezdi meg a terem-felkészülést néhány héten belül.

– Az elmúlt hónapok sokat kivettek belőlem, Sok volt a mérkőzés, és mivel decemberben Gödöllőre költöztem, az ingázás is. A térdemnek sem tett jót ez az időszak. Előtérbe került az egészség, és mivel felkészületlenül nem szerettem volna belevágni a strandröplabdás szezonba, Vecsey Fannival már áprilisban megbeszéltem, hogy az idén nem indulok el, és így neki is maradt ideje egy másik párral felkészülni a bajnokságra. Ebben a helyzetben szerintem így volt a legtisztességesebb. Meglepő volt számomra, hogy az elmúlt évadban ilyen jól ment a játék teremben. Kiderült, hogy ha megvannak az alapok, nem annyira nehéz visszatérni homokról a másik műfajba. Mindig is maximalista voltam, és mivel nem volt konkrét ajánlat a strandröplabdát illetően, úgy döntöttem, hogy teremben folytatom. A fejlődés a fő célom, Nyíregyházán minden adott ahhoz, hogy ez meg is valósuljon. Látszik a profizmus mindenen, és úgy érzem, most ez volt a legjobb döntés számomra. Az elmúlt szezonban, heti három terem-edzéssel sikerült egy elég jó szintet hoznom a debreceni együttes tagjaként, és kíváncsi vagyok, hogy egy profi csapatban, egy jó felkészüléssel hogyan sikerül majd teljesítenem. Fejlődni szeretnék, és minél jobban segíteni a csapatomat. Nem gondoltam volna, hogy valaha visszatérek még a terembe, de így hozta az élet, és a jövőt is rábízom a sorsra. Most megpróbálok élni a lehetőséggel, és meglátjuk, hogy sikerül majd a folytatás. A távolabbi jövőmet strandröplabda edzőként tudnám jelenleg elképzelni.

Vagyis, bármit hozhat a jövő, és a fiatal sportolónő pályafutása újabb remek eredményekkel gazdagodhat az előttünk álló évadban.

 

 

 

Fotók: Facebook.com