A női válogatott meglepetésembere

Jó néhány mérkőzésen láthattuk az elmúlt hetekben a magyar női röplabda válogatottat, és amellett, hogy a lányok ismét kijutottak az Európa-bajnokságra, az is örömteli volt, hogy egy fiatal csapattal az Arany Európa Ligában is értek el bravúros eredményt. Portálunk véleménye szerint nemzeti együttesünk meglepetésembere a 23 esztendős Kiss Gréta volt, aki először kapott helyet a felnőtt keretben, és igazolta tehetségét.

 

Az elmúlt évadban a Vasas Óbuda csapatában szereplő játékos az Eb-selejtező második tornáján, a Ludovika Arénában mindenkit tapsra ragadtatott: a dánok ellen 14, a franciák elleni öt szettes csoportrangadón pedig 25 pontot szerzett! Az Európa Ligában a horvátok elleni 3-2-es diadalból vette ki jó alaposan a részét, ugyanis 24 pontig meg sem állt. Nem csak védekezésben, hanem támadásban is megcsillogtatta képességeit, és az éles helyzetekben is lehetett rá számítani.

„Megmondom őszintén, egy utolsó utáni esélynek éreztem a válogatottságot, és utólag nagyon örülök, hogy bekerültem a csapatba – mondta honlapunknak Kiss Gréta. – Ehhez persze egy kis szerencse is kellett: többen lemondták a kerettagságot és sérülések is közbe szóltak. Boldog vagyok, hogy ott lehettem a mérkőzéseken, az elejétől a végéig nagyon motivált voltam. Az első célom az volt, hogy az első időszak közös munkája után bent maradjak az Eb-selejtező keretben, és miután ez megvalósult, jó mentális állapotban vártam a tétmérkőzéseket. A legnagyobb élmény talán a franciaországi torna volt, ahol mindhárom mérkőzésünket megnyertük, és lényegében megalapoztuk a továbbjutásunkat. A budapesti második tornán, a franciák elleni meccsen végig jól tudtam összpontosítani és nagyon jól éreztem magam a pályán. Nagyszerű közösség kerültem, befogadó volt mindenki. Nekem ez volt az első felnőtt válogatott szereplésem, és akikkel itt találkoztam először, azokkal is hamar megtaláltuk a közös hangot. Végig pozitív volt minden, élveztem a válogatottság minden percét, jó volt ott lenni!”

A nyitásfogadásban, mezőnyben és támadásban is nagyot alakító sportolónő úgy érzi, a jó teljesítmény ellenére is akadtak kisebb-nagyobb hullámvölgyek a játékában.

„Ha fejben összeszedett vagyok, akkor minden rendben van velem, ha viszont kevésbé megy jól a játék, azt érzem, hogy hiányzik még belőlem az a rutin, hogy tartani tudjak egy bizonyos szintet – árulta el a volleypress.hu-nak Kiss Gréta. – Jakub Gluszak szövetségi kapitány nagyon sok mindent kér tőlünk taktikai szempontból, és ezekre a dolgokra folyamatosan oda kell figyelni a mérkőzések közben. A hosszú távú célom az, hogy minél kevesebb kilengéssel hozzak jó teljesítményt a meccseken.”

A magyar női válogatott egymás után negyedik alkalommal vehet részt az Eb-n, és az augusztusi csoportkörben a horvátországi Zadarban láthatjuk majd a lányokat a házigazdák, valamint Fehéroroszország, Olaszország, Svájc és Szlovákia társaságában.

„Azt hiszem, az Európa-bajnokságon ki kell majd használni, hogy ilyen csoportba kerültünk! Szerintem minden szempontból a lehető legjobb sorsolást kaptuk, és reális az esély a továbbjutásra. Ha a másfél hónapos felkészülést teljes koncentrációval végigcsináljuk majd, bennünk lesz a nyolcaddöntős szereplés lehetősége.”

Az elmúlt hónapok feszített programja után most már a pihenésé lehet a főszerep!

„Nem terveztem előre semmit, mert kérdéses volt, hogy vége lesz az Arany Liga-szereplésünknek vagy esetleg bejutunk a négyes döntőbe. Most itthon vagyok Kecskeméten, és az biztos, hogy találkozom a legjobb barátnőmmel, akit elég régen láttam már. Szeretnék minél több emberrel találkozni, akikkel a járvány idején nem tudtam személyesen beszélgetni. Nagyjából egyelőre ennyi. És egyértelmű, hogy nem szeretnék teljesen leállni az edzésekkel sem” – osztotta meg velünk gondolatait Kiss Gréta.

 

Kecskemétről indult a közgazdász-röplabdázó
A kecskeméti nevelésű ütőjátékos annak idején csapataival állandó tagja volt az éves korosztályos döntőknek, és többször választották meg saját korosztálya legértékesebb játékosának. 2016-ban igazolt a Röpke SE csapatából a Vasas Óbudához a junior válogatott 18 éves alapembereként, két évvel később pedig a környezetváltozás és a több játéklehetőség jegyében az MTK-hoz szerződött. Újabb két esztendő elteltével visszatért a Folyondár utcába, és tagja volt a bajnoki bronzérmes piros-kék együttesnek. Gréta időközben sikerrel fejezte be tanulmányait a Corvinus Egyetemen, méghozzá közgazdászként. A fiatal röplabdázó profi közegben szeretne dolgozni és fejlődni, emellett nemzetközi mérkőzéseken is szerepelni, és egyértelmű célja, hogy felvegye a versenyt poszttársaival.

 

 

 

Fotók: cev.eu