A könnygáz is előkerült az athéni röplabdás rangadón

A saját szintjének megfelelő röplabdát szeretné játszani újra a magyar férfiválogatott egyik kiemelkedő egyénisége, Gergye Roland. A 28 esztendős játékos az idei kihagyást követően a Bajnokok Ligájában is induló szlovén bajnok Maribor együttesében folytatja pályafutását. A kaposvári nevelésű klasszis a német, a francia, a török és a görög élvonal után tehát egy újabb országban teheti le a névjegyét. Interjú. 

 

Egészen fiatalon lettél felnőtt játékos, majd idegenlégiós. Hogy emlékszel vissza erre az időszakra, miben voltál jobb, mint a többiek? 

A korosztályomhoz képest magasabbra ugrottam és jobban támadtam, talán ez a két dolog volt az, aminek köszönhetően sikerült gyorsan a kaposvári felnőtt keretbe, majd külföldre kerülnöm.

Úgy alakult a külföldi pályafutásod eddig, ahogy tervezted? 

A tavalyi évet leszámítva, úgy gondolom, hogy úgy alakul a pályafutásom, ahogy elképzeltem, de egy CEV-kupa, egy francia bajnoki vagy Török Kupa-aranynak jobban örültem volna, mint az ezüstnek. 

Az eddigi klubjaiddal kapcsolatban, ha 1-1 mondatot vagy1-1 élményt kellene megfogalmaznod, mi lenne az? 

Vfb Friedrichshafen: kupadöntőt játszani 15.000 ember előtt nem volt mindennapi élmény.

Beauvais: Az első francia évemben sikerült a bajnokság legjobb nyitásfogadó szélsőütőjének lennem.
Paris: a francia Super Kupa döntőre mindenképpen pozitív élményként tekintek vissza még akkor is, ha 3:2-re sajnos kikaptunk, mert egy nagyon színvonalas meccset játszottunk.
Galatasaray: Törökországból a legjobban megmaradt élményem a CEV-kupa döntője az olasz Trentino ellen volt.
Olympiacos: a görög szurkolótáborok maradtak meg legjobban, mind pozitív, mind negatív élményként. A két athéni nagy rivális Olympiacos-Panathinaikos meccseken elképesztő adok-kapok volt, néha még a könnygáz is előkerült a rendőrök oldaláról a meccs közben. 

Mennyire volt nehéz az elmúlt egy év? Az is felmerült, hogy abbahagyd vagy készültél, dolgoztál folyamatosan? 

Egyáltalán nem volt téma, hogy abbahagyom. Ez egy nehéz időszak volt az életben, amin túl kellett lendülni, de végig úgy voltam vele, hogy amint vége, megyek vissza röplabdázni.

Mi a célod az új klubodban, Mariborban, illetve mit szeretnél még elérni röpladázóként? 

A célom Mariborban mindenképpen az, hogy ezt az egy éves időszakot bepótoljam, és az én szintemnek megfelelő röplabdát tudjak játszani újra. Mint minden sportoló az adott helyzetben, a legjobb eredményeket akarom elérni, legyen ez Bajnokok Ligája, nemzeti bajnokság, magyar válogatott vagy bármi.

 

Németországban kezdődött a nemzetközi karrier

Az 1993-as születésű Gergye Roland 2010 őszén került be a Fino Kaposvár férfi röplabdacsapatának felnőtt keretébe. 2013-ban Németországba, a Friedrichshafen együttesébe igazolt. Az első igazán nagy élményekre sem kellett sokéig várnia: a Bajnokok Ligája-szereplés mellett a Német Kupa döntőjét a Berlin ellen 118 perces csata végén 3-2-re sikerült megnyerni, és a finálét 15 ezer ember látta a helyszínen. Érdekesség, hogy korábban több kaposvári játékos szerződött a Friedrichshafen csapatához, és Koch Róbert, Geiger András és Grózer György egyaránt jól döntött, amikor elfogadta a németek ajánlatát. 

Gergye a német elit után Franciaországban folytatta, előbb egy éven át a Beauvais Oise majd két szezonon keresztül a Paris Volley játékosa volt. A 199 centis nyitásfogadó-ütő 2018 nyarán a török Galatasaray, egy évvel később pedig a görög Olympiacos invitálására mondott igent. A remek pályafutás újabb állomása Szlovénia lesz. 

 

17 magyarországi arany Gergye Roland magyarországi karrierje során, a különböző korosztályos és felnőtt országos bajnokságokról összesen 17 aranyérmet szerzett, ezen kívül még öt ezüst- és hét bronzérem, valamint számos különdíj boldog őrzője. Egyetlen diákolimpiai aranyérmét a közgazdasági szakközépiskola tanulójaként könyvelhette el. Minibajnokság: ezüstérem (2006).
Gyermekbajnokság: három bronzérem (2006, 2007 és 2008).
Serdülő bajnokság: két aranyérem (2009 és 2010).
Ifjúsági bajnokság: három aranyérem (2009, 2010 és 2012), ezüstérem (2011).
Junior-bajnokság: két aranyérem (2010 és 2011), ezüstérem (2009), bronzérem (2012).
NB II: két aranyérem (2010 és 2011).
NB I: három aranyérem (2011, 2012, 2013).
Magyar Kupa: három aranyérem (2011, 2012, 2013).
Strandröplabda: aranyérem (2011 – junior korosztály).
Diákolimpia: aranyérem (2013), két ezüstérem (2010 és 2012), három bronzérem (2004, 2006 és 2011).
2010 és 2011 után 2012-ben is ő lett az év legjobb utánpótlás korú férfi röplabdázója.