A Kőnig-titok nyomában

Szinte hihetetlen dolgot vitt véghez az első két idei utánpótlás döntőn Kőnig Gábor és csapata. A Vasas Óbuda leány gyermek korosztályú együttese előbb megnyerte az OGYB-döntőt, tehát a legjobbnak bizonyult saját korosztályában, egy héttel később pedig bronzérmet szerzett az eggyel idősebbek, vagyis a serdülők között. És a hab a tortán, hogy a piros-kékek A-csapata hódította el az első helyet az OSB budapesti fináléjában.

A Folyondár utcában rendezték meg péntektől vasárnapig a leány Országos Serdülő Bajnokság hatos döntőjét. Az elit mezőnyben a Vasas utánpótlása két csapattal is képviseltette magát, ami már önmagában is nagy bravúr, az elért eredmények pedig önmagukért beszéltek. Szappanos Máté U17-esei mellett a Kőnig Gábor vezette gyermekcsapat is bejutott a legjobbak közé az idősebbeknél, miután egy héttel korábban, Békéscsabán, a saját korosztályában már bajnok lett.

A vasassc.hu beszámolója szerint a csoportmérkőzések a fiatalok számára sikerültek jobban, hiszen a Vasas „B” a BVSC-t és a Gödöllőt is megverte, míg a Vasas „A” vereséget szenvedett a nagy rivális Békéscsabától, a Szegeden viszont felülkerekedett. Szombaton így az „A” csapatnak egy keresztmeccset kellett vívnia a Gödöllő ellen a négy közé jutásért, amelyet simán abszolvált, így az elődöntőben összejött a vasasos házimeccs. Remek hangulatban zajlott a találkozó, amelyen a „kicsik” nem adták könnyen magukat. A negyedik szettben úgy tűnt, egyenlíthetnek is, de végül győzött a rutin: a Vasas „A” egy 28-26-ra megnyert játszma után 3:1-es győzelemmel jutott be a fináléba.

A másnapi döntőben a Vasas „A” nagyszerű játékkal vágott vissza a Békéscsabának, így bajnoki címet nyert, a Vasas „B” pedig a Szeged legyőzésével tette fel a szezonjára a koronát, a saját korosztályuk bajnoki aranyérme mellé egy bronzot is begyűjtöttek az idősebbeknél.

Kőnig Gábor, a Vasas „B” vezetőedzője, egyben a vasasos utánpótlás szakmai vezetője is érezhetően boldog volt, amikor az elmúlt napokról kérdeztük:

Ahogy már sokszor mondtam, ez egy nagyon zűrös szezon volt idáig, rengeteg megszakítással és bizonytalansággal, sokáig azt sem tudtuk, befejezhetjük-e egyáltalán. Ehhez képest egészen fantasztikus dolog, hogy ezt a serdülő döntőt nézők előtt rendezhettük meg, ünnep volt a klub, a játékosok és a szülők számára is. A saját csapatomról annyit, hogy nagyon nehéz volt a múlt hétvégi megnyert gyermekdöntő után újra felpörgetnem a lányokat, hétközben néha nem is voltam elégedett az edzéseken látottakkal, de végül nagyon szépen összeszedték magukat. Azt tudtam előzetesen is, hogy kellemetlen ellenfél lehetünk ebben a korosztályban is mindenki számára, az elődöntő pedig egészen különleges volt. Szerintem nagyon színvonalas házimeccset vívtunk, és a végén valóban a rutin győzött. De ha már megéreztük a vérszagot, szerettük volna a bronzérmet megszerezni, és ez sikerült is, a végére kifejezetten felszabadult játékot mutattunk a Szeged ellen. Nagy büszkeség volt ott lenni az eredményhirdetésnél, a szezon előtt nem biztos, hogy gondoltam volna, hogy két korosztályban is érmet fogunk tudni nyerni. Köszönet jár a szülőknek is a szurkolásért, óriási biztatást kapott végig mindkét vasasos csapat, és látszott, hogy mindenki nagyon ki volt éhezve az élő meccsnézésre. Tényleg ők voltak a hetedik játékosok a csapataink számára” – nyilatkozta a szakember a Vasas SC honlapján.

Az 1984-es születésű Kőnig Gábor fiatalon kapta meg a lehetőségeket az edzői pályán, és élt is velük. 25 évesen, 2009-ben például már a fiú ifjúsági válogatottal Rotterdamban járt az Európa-bajnokságon. Még TF-es korában kezdte az edzősködést Gabi néni, Kotsis Attiláné mellett, akinek akkor volt egy saját csapata, BDSE néven. Onnan került át a Közgázhoz, és miután bejutott az országos gyermek- és serdülőbajnokság döntőjébe a csapattal, megkereste Csortos Csaba tanár úr a Vasastól, ahová utánpótlásedzőt kerestek. Előbb azonban Jókay Zoltánhoz csatlakozott a felnőtt együttes másodedzőjének. Később aztán az utánpótlás került a középpontba, és nem maradtak el az újabb sikerek.

A következő kihívás

Idén júliusban Magyarország és Szlovákia közösen ad otthont az U16-os leány röplabdások Európa-bajnokságának. A magyar csapat szövetségi edzője, Kőnig Gábor és együttese márciusban bronzérmet szerzett a horvátországi Mevza-kupán, ami biztató lehet a  nyári viadal előtt. Még úgy is, hogy lányaink a lehető legnehezebb csoportba kaptak besorolást.   Az edzőtábor május végén kezdődik, és az Európa-bajnokság végéig, azaz július 18-ig együtt lesz a társaság. A szakember jól tudja, hogy egy hazai rendezésű Eb-n mindig magasak az elvárások. Ez plusz lökést is adhat egy csapatnak, de minden bizonnyal a nyomás is nagyobb lesz rajtuk. A magyar válogatott Belgiummal, Csehországgal, Lengyelországgal, Oroszországgal és Törökországgal került egy hatosba. A találkozókat július 10. és 18. között játsszák le Nyíregyházán (július 13-án és 16-án szünnap van), a Continental Arénában. Az utolsó két napon az elődöntőket és a döntőt, valamint a bronzmérkőzést vívják meg a legjobbak.